söndag 19 juli 2009

Juvenil medelhavs- och gråtrut i juli

1k/1cy michahellis, Simrishamn, 090717, Olof Jönsson

Säsongens första juvenila medelhavstrut rastade i hamnen på kvällen. Lägg märke till vitaktig grundfärg på kroppen, något slitna "nötbruna" skapularer och vingtäckare samt svartaktiga tertialer med jämna vita kanter som knappt når in till större täckarna. Vidare kontrastrikt huvud med extra tydlig mörk "banditmask", accentuerat av det tydliga ögonbrynet, vilket ger medelhavstruten en tuffare uppsyn än gråtruten.



1k/1cy argentatus, Simrishamn, 090717, Hans Larsson

En ungfågel med ej helt utväxta handpennor, därav den korta aktern. Jämfört med medelhavstruten har den en klumpigare kroppsform, jämnare teckning och lite kyligare färgton. Tertialerna är hos denna fågel mer vältecknade och kontrasterar inte på samma vis mot resten av vingen som hos medelhavstrut. OBS! Många gråtrutar visar mer kontrastrik teckning än så här! Vid den här tiden är samtliga unga gråtrutar riktigt krispigt fräscha medan sydliga trutar som kaspisk och medelhavs börjat få slitage som syns bäst på de övre skapularerna. Men inom kort har även en del gråtrutar slitna fjädrar, så det är en karaktär man får ta med en nypa salt. Juvenil gråtrut har visserligen "banditmask" med, men den är normalt inte lika avsatt tack vare den mörkare grundfärgen på huvudet.



1k/1cy michahellis, Simrishamn, 090717, Olof Jönsson

Medelhavstruten igen. Än mer kontrastrik i flykten och den här individen har närmast silltrutslik mörk vinge, inkl inre handpennor som typiskt har helt mörka ytterfan. Stjärten rent vit med skarpt avsatt stjärtband som smalnar av mot sidorna. Lägg även märke till de mörka baserna på större täckarna som också påminner om silltrutens teckning. Eftersom våra nordiska silltrutar kläcks och flyger betydligt senare än de sydliga trutarterna så har man rätt bra vägledning av slitage och ruggning. Silltrut är generellt mycket fräschare och ruggar dessutom endast i begränsad omfattning under sin första höst.



1k/1cy argentatus, Simrishamn, 090717, Hans Larsson

Mer jämntecknad överlag och med mindre kontrasterande stjärt- och vingteckning än medelhavstrut. Inre handpennorna har enbart mörka toppar och ljusa ytterfan, vilket bildar ett tydligt ljust "fönster" som direkt avslöjar den som en gråtrut.


1k/1cy michahellis, Simrishamn, 090717, Olof Jönsson

Vingundersidan är som ett mellanting mellan gråtrut och kaspisk trut, med typiskt mörka mindre täckare och axillarer och ett ljusare stråk över mellersta täckarna.