
Det är för det mesta ganska oproblematiskt att plocka ut yngre havstrutar tack vare biffigheten, men alla är inte så himla tydliga och dräktmässigt kan de påminna starkt om de närbesläktade arterna. Här ses en ljusare och ganska kontrastrikt tecknad individ som inte är helt olik en medelhavstrut till exempel. Långa ben, grov näbb, kantigt huvud med "banditmask" och svartbruna tertialer med vita kanter tjatar man gärna om som karaktärer för medelhavs, men hittas också enkelt på en havstrut nära dig! Just den här individen avslöjas av kombinationen av lite väl ljusa vingtäckare, rätt breda och långa vita tertialkanter, och viktigast kanske; det klumpiga huvudet med "tjurnacke" som ger en speciell karaktär som lyser igenom på de nättaste havstrutar.
1k/1cy marinus, Glommen, 080901, Hans Larsson
Här ses uppluckrat stjärtband, vilket snudd på är en egen karaktär för havstrut (i princip endast gråtrut visar sällsynt visar samma teckning). 1k/1cy marinus, Simrishamn, 090811, Hans Larsson

Dock är det lika vanligt med "helt" stjärtband som kan vara väldigt distinkt och i kombination med mörkare innerhand kan havstrut även i flykten förväxlas med medelhavstrut, silltrut eller kaspisk trut.

En fågel med en vanlig typ av stjärtband. Inte helt olik medelhavstrut men här ses t ex ljusa kanter på stjärtpennorna som den senare saknar.
Innerhanden varierar i mörkhet, men typiskt "sparas" ett slags pärlband av ljust innanför de mörka fjädertopparna som i sin tur kan har tydliga ljusa spetsar. Detta ger en något mer intrikat handteckning är de andra arterna (främst medelhavs-, kaspisk- och silltrut), som oftast kör en lite simplare stil.

På avstånd kan handen se minst lika mörk ut som hos medelhavstrut. Dock är teckningen vid en närmre anblick annorlunda uppbyggd med en mörkare ton över hela fjädern istället för på ytterfanet. Som att man bara skruvat upp mörkheten över hela vingen med originalteckningen bibehållen.

Här en ljusare individ med mer gråtrutlik teckning i handen.

Samma fågel som ovan. Lägg märke till grov, becksvart näbb och stort och liksom "bulligt" huvud. Ofta känns det som havstruten har en längre skalle vilket ger en riktigt fyllig nacke.
Tertialteckningen är hos denna av det mörkare slaget.

En "klassiskt" ljus individ. Jämför t ex tertialer och skapularer med föregående fågel. Uppluckrat stjärtband anas här.

En annan ljus juvenil havstrut (t h) tillsammans med kaspisk- (i mitten) och gråtrut. Ofta är havstrut tydligt kyligare i färgton och hos den här individen förstärks det av den ljusa dräkten.

One more for the road.. Kolla in t ex: http://www.gull-research.org/gbbg/gbbg1cy/gbbg01cyaug.htm
för fler unga havstrutar. Där finns även en stor samling bilder på äldre fåglar med goda tips om åldersbestämning.