onsdag 7 oktober 2009

1k eller 2k??

2k/2cy argentatus, Simrishamn, 081017, Hans Larsson

En väldigt kontrastrik ungtrut med vit undersida och huvud och svarta tertialer, i stora drag det man förknippar med 1k kaspisk och medelhavstrut. Det luriga är att inte bara 1k gråtrutar, men kanske främst 2k kan spela en spratt. Kan man eliminera det senare alternativet är det bra mycket lättare att gå vidare. En korrekt åldersbestämning är alltså en förutsättning för trygga trutbestämningar.

Tidigare på säsongen kan man med fördel använda 2k-fåglarnas aktiva ving- och stjärtpenneruggning som genväg, men nu börjar deras dräkter bli kompletta och betydligt svårare att skilja ut. Färgvariationen är minst lika stor, om inte större, än hos 1k-fåglarna, så ytligt sett kan de här två ålderskategorierna vara väldigt lika. Vissa 2k-fåglar färgar ut mer (ljus iris, gråare mantel etc) så de blir å ena sidan lätta att separera från 1k men å andra sidan svårare att skilja från vissa 3k, men det får vi återkomma till senare.

Det viktigaste är att lära sig hur fjädrarna skiljer sig. 1k-fåglar har ännu en hel del juvenila fjädrar (vingpennor, vingtäckare och varierande mängd kroppsfjädrar) och de börjar hos många slitas nu. Främst är form och teckning bra vägledning, 2k har tydligt bredare och mer intrikat mönstrade fjädrar med ankarteckningar och snirklar, ibland ser de nästan marmorerade ut. Juvenila fjädrar är smalare och spetsigare med solida mörka kärnor med ganska simpelt sågtandsmönster. Med lite träning (i första bästa trutflock!) så är det inte så himla klurigt ändå, men det krävs ju såklart att man har fåglarna på hyfsat nära håll.1k/1cy and 2k/2cy argentatus, Simrishamn, 081017, Hans Larsson

Jämför teckningen på främst vinge och tertialer. 1k-fågeln överst har helt juvenil och lite sliten vinge, men har ruggat nästan hela manteln till fräscha, bredtoppade 1: vinter-fjädrar. Detta ger en ruggningsgräns mellan vinge och mantel som ofta är användbar, fr a längre fram på säsongen när skillnaden mellan gamla och nya fjädrar ofta blir tydligare.

Notera 2k-fågelns fräscha tertialer med spännande ankarteckningar och att vinge och mantel är ungefär lika fräscha. I övrigt är den obehagligt lik en 1k.. En del 2k får ljusare iris nu och då är det såklart lättare, men många är så här mörkögda länge till. En rätt bra grej är även formen på handpennorna som generellt är smalare och spetsigare hos juvenila fjädrar och bredare och trubbigare hos 2k.


1k/1cy argentatus, Simrishamn, 091006, Hans Larsson

Denna 1k-fågel har inte kommit så långt i ruggningen, enbart några övre skapularer är nya. Märk hur slitna de juvenila fjädrarna är, kanske främst inre tertialer (där några fjädrar tappats) och inre vingtäckare. Dessa fjädergrupper utsätts för ganska mycket slitage och det är ingen slump att de byts först av alla vid ruggningen till andra vinterdräkt som äger rum till våren. Både kaspisk och medelhavstrut tjuvstartar dock ofta med detta redan på hösten och det har visat sig att enstaka gråtrutar också kan göra det.


2k/2cy argentatus, Simrishamn, 081017, Hans Larsson

Kolla in fin och snirklig marmorering på både vingtäckare och tertialer olikt 1k. Men för att ställa till det lite så ruggar 2k mantelfjädrar, inre tertialer, större täckare och mellersta täckare nu på hösten. Dessa fjädrar byttes alltså första gången på senvåren så det är väl helt ok att de kan behöva bytas nu. Här ses dessa nya fjädrar som beigetonade med mörka ankarteckningar, alltså väldigt lika 1:a-vinterdräktsfjädrar.

En viss kontrast mellan de nya och gamla fjädrarna ses, men den blir aldrig så påfallande i slitage som som hos 1k-fåglar. Däremot har vi ju de 2k som får gråare fjädrar och då ses ju en skillnad i teckning och färg, men fjädrarnas form är fortfarande densamma - bred och trubbig hos alla men något mer slitna hos några.

1k/1cy argentatus, Simrishamn, 091006, Hans Larsson


2k/2cy argentatus, Simrishamn, 091006, Hans Larsson

Så här lika kan alltså 1k och 2k vara i flykten. Syna dock t ex 2k-fågelns fina marmorering på stjärt och större täckare. Vissa har också ljusare arm som här, vilket är en bra detalj om den finns. Ljusnande iris, ljus innernäbb och ännu växande hp 10 är också kompletterande ålderskaraktärer hos just denna individ. Om någon vecka funkar är vingen färdigväxt så då får man hålla till godo med dräktkaraktärerna.