måndag 19 oktober 2009

Adult kaspisk trut i oktober

Ad cachinnans, Simrishamn, 091019, Jörgen Bernsmo

Liksom hos medelhavstruten utmärks adulta kaspiska så här års av det vita huvudet med begränsad huvudstreckning. Hos kaspisk är teckningen ännu diskretare och på denna individ ses endast nålfina streck runt ögat, upp mot hjässan samt i nacken. På avstånd ser den helt vithuvad ut. Benfärgen är variabel hos adulta fåglar i vinterdräkt men oftast ses en blekt rosa färg, som hos denna individ, eller med en svagt gultonad nyans. Mantelfärgen är densamma som hos flertalet argentatus som ses hos oss.

Ad cachinnans, Simrishamn, 091019, Jörgen Bernsmo

Det vita nyllet i kombination med mörk iris och blekt gröngul näbb är fina indikatorer för en kaspisk. Näbbformen är parallell eller närmast avsmalnande jämfört med gråtrutens som ofta är lite svullen mot spetsen. De mjuka formerna i kombination med ovanstående gör att de oftast ser påfallande "snälla och goa" ut. Vissa hanar kan dock te sig grovnäbbade med mer uttalad gonysvinkel men den typiska kaspiska jizzen är hos dessa stora hanar oftast väl särskiljande.

Ad cachinnans, Simrishamn, 091019, Jörgen Bernsmo

Eftersom gråtrutar ändå ibland har vitaktigt huvud så här på hösten och vissa dessutom har mörkare iris så är jizzen som alltid en vital del av bestämningen. En kaspisk ska ha en nättare kropp som ofta ser rätt smal ut framifrån jämfört med gråtrut. Dessutom sitter benen tätare ihop, vilket förstärker det långbenta stuket. Huvudet är mindre och halsen något längre och hela fågeln känns allmänt snyggare!

Det är något med den vita fjäderdräkten hos kaspisk, som faktiskt känns renare, mer snövit än flertalet gråtrutar. Om det beror på att man förblindas av det vita huvudet eller om färgen faktiskt är vitare återstår att ta reda på..

Ad cachinnans, Simrishamn, 091019, Hans Larsson

Så den slutliga spiken i kistan för att känna trygghet med bestämningen - handpenna 5! Som ofta sagt krävs nästan ett flyktfoto för att kunna räkna pennorna, men har man flax så fastnar hela handen på bild under putsning. Här syns alla tio och hp 5 har det obligatoriska kompletta svarta bandet, precis som man kräver av en medelhavstrut.

Det är bra att kolla ruggningsstatusen så man inte råkar glömma någon penna, men här ser allt ok ut. Hp 8 är helt utvuxen, hp 9 nästan klar och hp 10, som man ser på baksidan av vänstervingen, är bara halvvägs ute.

Ad cachinnans, Simrishamn, 091019, Hans Larsson

Det är trots allt lättare att tyda ruggningen och teckningen på en redig flyktbild. Märk att kaspisk har en mer uppluckrad handpenneteckning jämfört med medelhavstrut och är således mer lik gråtrut. Det är främst de djupa grå "tungorna" på innerfanen av yttre handpennorna som bidrar till detta och detta skiljer också från en del gråtrutar.